За състезанието


Запознайте се с планинско изкачване с емблематичното име „Шипка Дамасцена“, което се провежда в Долината на розите и тракийските царе.

Връх Шипка - символ на свободата на България.

Роза Дамасцена - символ на гр. Казанлък, младостта и красотата.

През 1878 година – месец август - на този връх се решава съдбата на България. Хиляди млади хора дават живота си за нейната свобода. Връх Шипка е символ на безстрашието и величието на българите.

1978 година – сто години по-късно, се провежда първото автомобилно високопланинско състезание „Шипка” в памет на героите, дали живота си за родината. Затова от създаването му то се провежда по трасето на първокласен път І-5 в участъка между град Шипка и връх Шипка.

Някои от големите предимства на трасето са осемметровата ширина на асфалта и отличната конфигурация, даваща големи възможности на състезатели и автомобили да покажат майсторство и сила, което създава много емоционални преживявания на публиката.

в центъра на България,  на 15 км от южната страна на Стара планина се намира   гр.Казанлък, с богата инфраструктура, а от север е град Габрово, който е само на 30 км от финала на състезанието.